Dubbelglas

We leven in dure tijden. Iedere maand betaal je een behoorlijk bedrag aan je energiebedrijf als het maandelijkse voorschot. Je zou dan denken dat je na die tijd een mooie afrekening krijgt bij de jaarafrekening. Helaas blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn. Je moet zelfs nog bijbetalen wanneer je een heel jaar lang alle elektrische apparaten onder de loep hebt genomen. De reden van dit stijgende bedrag aan energiekosten is duidelijk. Je gasverbruik van het hele jaar door zorgt voor een enorme kostenpost.

Stookkosten verminderen

De manier om je stookkosten te beheersen is redelijk eenvoudig. Je zal minder moeten stoken met je cv ketel. Het is dan een goed idee om te kijken waar de meeste warmte doorheen verdwijnt naar buiten toe. In dat geval kan je het beste kiezen voor dubbelglas. Dubbelglas, ook wel bekend als HR++ glas, heeft een isolerende werking. Daardoor woon jij in een comfortabel warm huis, en blijven je stookkosten binnen de perken.

Combinaties

Wanneer jij dubbelglas gaat kopen kom je voor een keuze te staan. Je krijgt in dat geval de keuze tussen alleen dubbelglas, of een combinatie van dubbelglas met nieuwe kozijnen. De oplossing voor dit dilemma is heel eenvoudig. Heb jij net nieuwe kozijnen laten plaatsen, maar met goedkoop glas met een lage isolerende waarde? In dat geval is het een goede keuze om alleen HR++ glas te laten plaatsen. Heb jij kozijnen die aan het einde van hun levensduur zitten, en wil je daarnaast nieuw dubbelglas gaan kopen; in dat geval is het een verstandige keuze om een combinatie te laten plaatsen.

De kozijnen

Met dubbelglas in kozijnen kan je bepaalde isolatie waardes halen. Die waarde wordt aangeduid met een U. Hoe hoger de U waarde, hoe minder de isolatiewaarde van de kozijnen is. Een houten kozijn heeft isolatiewaarde U 2.4. een kozijn van kunststof is aanmerkelijk meer isolerend. Dit heeft isolatiewaarde U 0.8 tot U 1.0. Een kozijn van aluminium gaat voor de middenweg. Deze heeft een isolatiewaarde U 1.8 tot 2.7. Je kan nog een extra thermische brug laten aanbrengen in je kozijnen bij je dubbelglas, waardoor je een lagere U waarde bereikt.

Tripleglas (HR+++)

We hebben het nu de hele tijd gehad over HR++ glas. Er is nog een beter isolerende variant; HR+++. Dit is ook wel triple glas genoemd. Tripleglas bestaat uit 3 lagen raam die tegen elkaar zijn geperst. Het resultaat is een ultra isolerend raam, wat per vierkante meter ongeveer 10 kg zwaarder is dan normaal HR++ glas.