Rolluiken

Het aanschaffen van nieuwe kozijnen is niet iets waar je te licht over moet denken. Tijdens het planproces kom je voor een groot aantal keuzes te staan en maak je deze verkeerd dan kun je dit vaak niet meer terugdraaien. Kunststof kozijnen gaan erg lang mee en daarom is het belangrijk dat je de juiste uitvoering en kleur kiest, het juiste raamsoort, het juiste glas en ook de eventuele extra opties. Deze extra opties bestaan vaak uit ventilatieroosters, voorzet horren, zonwering en rolluiken.

Deze rolluiken hebben vele voordelen en kunnen dus een serieuze overweging voor je zijn. Hier lees je wat deze voordelen zijn, hoeveel je gemiddelde betaalt voor een nieuw rolluik en welke factoren deze prijs beïnvloeden.

Voordelen

Rolluiken hebben vele voordelen. Zo verbeteren ze natuurlijk de veiligheid van je woning, omdat het voor een inbreker erg moeilijk is om in te breken via een raam met een rolluik. Je kunt dus de luiken dichtdoen en met een gerust hart op vakantie gaan. Daarnaast zijn rolluiken perfect als zonwering, omdat ze 100 procent van het licht kunnen tegenhouden en je dus ook overdag een donkere kamer kunt maken. Dit is handig voor als je nachtdienst doet en overdag moet bijslapen. Rolluiken werken namelijk ook geluidwerend, zodat dit de slaap nog meer bevordert.

De kosten 2019

Het is moeilijk in te schatten hoeveel jouw nieuwe rolluik precies zal kosten. Bestel je deze tegelijkertijd met je nieuwe kunststof kozijnen, dan ben je bijvoorbeeld vaak minder kwijt dan wanneer je het rolluik afzonderlijk koopt en laat installeren. Daarnaast is er het materiaal, de bediening, optionele extra’s en de eventuele montagekosten die een rol spelen. Het is echter wel mogelijk om een indicatie te geven en deze vind je in de volgende tabel. Alle prijzen zijn inclusief btw.

De kostenpost De prijs
Rolluik mee bestellen met kunststof kozijn €100 per m2
Kunststof rolluik afzonderlijk €85 per m2
Aluminium rolluik afzonderlijk €135 per m2
Handmatige bediening €15
Elektrische bediening €250
Installatiekosten €100 – €175

Kort samengevat kun je dus voor €100 een rolluik bestellen van 1 vierkante meter bij je kozijn, terwijl je het dubbele betaalt als je dit op een later tijdstip doet. Dit komt vooral door de installatiekosten, die je in de eerste situatie natuurlijk niet hebt.

Factoren die de prijs beïnvloeden

De prijzen in de tabel boven zijn indicatief en kunnen veranderen al naar gelang de keuzes die je maakt. Hier vind je de grootste bijdragers op een rijtje.

 • Het materiaal: je kunt rolluiken vaak krijgen van aluminium of kunststof. Aluminium is de duurdere van de twee en dit scheelt gemiddeld ongeveer €50 per vierkante meter. Kunststof is een goede keuze als je de rolluiken vooral als zonwering wilt gebruiken en de slaapkamer wilt verduisteren. Wil je echter ook een betere isolatie, inbraakbeveiliging en geluidswering, dan is een aluminium rolluik de beste optie.
 • De bediening: je kunt bij de aanschaf van een rolluik kiezen voor een elektrische of een handmatige bediening. Handmatig gebeurt vaak met een draaihendel aan de muur die verbonden staat met een lint dat het luik naar boven en beneden manoeuvreert. Kies je voor een elektrische bediening, dan kun je het luik open en dicht doen met een afstandsbediening en dus vanuit je slaapkamer of vanaf de sofa. Het is wel handig dat deze dan een sensor bevat zodat het luik stopt wanneer er iets tussen zit. Dan beschadigd het luik niet als je bijvoorbeeld het raam open hebt laten staan. Uiteraard betaal je voor een elektrische bediening aanzienlijk meer.
 • Extra opties: ook een rolluik kun je aan laten kleden met extra opties. Denk aan anti-inbraakveren, zodat inbrekers van buiten het luik niet omhoog kunnen tillen. Zonnesensoren die ervoor zorgen dat het luik automatisch open en dicht gaat al naar gelang de hoeveelheid zon dat erop staat. Ook zijn er voor handmatige luiken bandvertragers waarmee het luik niet meteen naar beneden klapt als je hem bedient. Als laatste kun je kiezen voor een bewegingsmelder. Deze sluit het luik automatisch als er iemand voor een lange tijd voor staat. De kosten voor deze opties, inclusief btw, worden gegeven in de volgende tabel.
  Extra optie Prijs per stuk
  Bewegingsmelder €225
  Bandvertrager €35
  Anti-optilveren €5
  Zonnesensoren €175

  Wil je de prijzen in 2019 van jouw nieuwe rolluiken weten? Bekijk dan deze website over de rolluik prijs.

 • De installatiekosten: een nadeel van rolluiken is dat ze moeilijk zelf te installeren zijn. Bestel je deze later, dan zal je dus bijna altijd een monteur moeten inhuren om deze te monteren. Vooral als het om een elektrisch rolluik gaat en er is geen elektriciteit in de buurt, kan het zijn dat er breekwerk moet worden verricht. De gemiddelde prijs voor het installeren van je rolluik is dan ook afhankelijk van de afmetingen, het type bediening, de manier waarop het wordt bevestigd en waar het rolluik zich bevindt. Is dit bijvoorbeeld op een lastige plaats, dan betaal je meer. Voor grotere rolluiken is de prijs ook hoger en het type rolluik (hierover beneden meer) bepaalt ook de prijs.

Type rolluiken

De het verschil tussen de meest gangbare typen rolluiken wordt bepaald door de manier waarop ze worden bevestigd.

 • Inbouwrolluiken: deze rolluiken worden ingebouwd tussen de bovenkant van het kozijn en de muur en hier is dus enig breekwerk voor nodig. Dit zorgt voor een nette afwerking en is het rolluik nauwelijks zichtbaar als het niet is geopend. Bij dit type rolluik is een goed geïsoleerde kast essentieel, omdat er anders koudebruggen kunnen ontstaan en de isolatiewaarde van je kozijn vermindert.
 • Opbouwrolluiken: als je woning geen ruimte bevat achter de buitensteen, is een opbouwrolluik een goed alternatief. Deze vormen namelijk één geheel met het raam en wordt achter het raam en de buitensteen geplaatst. Deze zijn vaak kleiner en hebben daardoor minder tussenruimte nodig.
 • Voorzetrolluiken: dit type rolluik wordt aan de buitenkant tegen de gevel en boven het raam gemonteerd. Het kan dus op elk type woning worden geplaatst, maar is van buitenaf wel erg zichtbaar. Dit rolluik is echter vrij goed zelf te plaatsen, omdat er geen breekwerk aan te pas hoeft te komen. En doordat de kasten worden geleverd in verschillende uitvoeringen, kun je ervoor zorgen dat je een rolluik kiest die aansluit bij jouw type woning.