Vochtbestrijding

Vochtproblemen in een woning kunnen verschillende oorzaken hebben. Het is daarom raadzaam om het vochtprobleem eerst door een specialist te laten bekijken, voordat je actie onderneemt.

Soorten vochtproblemen

Meest voorkomende vochtprobleem is doorslaand vocht, waarbij er regen tegen de gevel van een woning aanslaat en deze aangezogen wordt door de gevel en kleine openingen zoals scheuren of barsten die een weg vinden naar binnen de woning.

Naast doorslaand vocht kan ook condensatievocht, bouwvocht, opstijgend vocht en zelfs een lekkage zorgen voor vochtproblemen in een woning. Vooral bij de laatste is het probleem lastig op te merken omdat de schade vaak klein van aard is.

Vochtproblemen kunnen nare gevolgen hebben voor de woning. Het kan beginnen met een muffe geur in de woning dat ontstaat door schimmels. Vochtige plekken zijn een ideale voedingsbodem voor de groei van schimmels. In sommige gevallen dient men meer te stoken voor een goede binnentemperatuur wat als gevolg een hogere energierekening. Ook kan er ongedierte in huis ontstaan door de warme en vochtige binnenlucht, zoals zilvervisjes. In ernstige gevallen kan zelfs schade ontstaan aan de constructie en/of fundering.

Er bestaat helaas niet een simpele oplossing voor de aanpak van vochtproblemen in een woning. De oplossing dient daarom ook gezocht te worden bij de oorzaak van het probleem. Zo is bij condensatievocht het probleem het snelst te verhelpen door goede ventilatie. Denk hierbij aan het regelmatig luchten van de woning door de ramen open te zetten bij droog weer. Veel effectiever is het kiezen voor een ventilatiesysteem. Met een ventilatiesysteem wordt de luchtcirculatie binnen de woning gecontinueerd. De ventilatiesystemen zijn er in diverse prijsklassen.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht kan verholpen worden door het aanbrengen van waterkering of het injecteren van de muren. Bij het aanbrengen van een waterkering gaat het om het uithalen van de eerste twee rij stenen uit de buitenmuur en wordt er in die ruimte een vochtwerende laag aangebracht. Dit wordt gedaan om het grondwater tegen te gaan. Dit proces wordt ook wel ‘muren onderkappen’ genoemd.

Doorslaand vocht

Bij doorslaand vocht kan de gevel geverfd worden met een vochtwerend verf, waarbij meteen ook een frisse uitstraling gecreëerd kan worden als er wordt gekozen voor een ander kleur. Eventueel kan ook de muren geïmpregneerd worden om doorslaand vocht tegen te gaan. Het is wel verstandig om de gevel vooraf te reinigen, voordat er overgegaan wordt tot het impregneren van de muren. Eventueel kan men ervoor kiezen om de gevelbekleding geheel te vernieuwen.

Bouwvocht

Bouwvocht ontstaat vaak bij het bouwen van een woning en kan verholpen worden door de muren natuurlijk te laten drogen of door het gebruik van een bouwdroger. Bij het natuurlijk drogen duurt het proces wel 18 maanden lang! Het droogproces kan aanzienlijk verkort worden door de toepassing van een bouwdroger, tot wel enkele weken.

De oplossing voor lekkages is wat ingewikkelder omdat deze vaak verscholen liggen achter muren en vloeren. Het is verstandig om de waterlek zo snel mogelijk op te sporen om mogelijke andere schades tegen te gaan. Een specialist kan met behulp van een lekdetectie je hierbij helpen. Een lekdetectie is een speciaal ontwikkeld apparatuur voor het vinden van lekkages.

Lees verder:
Stichting vochtbestrijders