Zonneboilers

Als je geïnteresseerd bent in het opwekken van duurzame energie, kan je overwegen een zonneboiler aan te schaffen. Door dit te doen kan je jaarlijks een mooi bedrag besparen op je energierekening. Plus dat je er voor zorgt dat je CO2 uitstoot minder wordt wat een positief effect heeft op het milieu.

Werking

Een zonneboiler werkt op een erg simpele manier. Er zijn drie onderdelen, de zonnecollector, het voorraadvat en de naverwarmer. De zonnecollector vangt het zonlicht op en zet dit om naar warmte. Door middel van een buizensysteem wordt deze warmte via het water getransporteerd naar het voorraadvat. Hier blijft het water in opslag tot het nodig is voor gebruik. De naverwarmer zal er voor zorgen dat het water op temperatuur gebracht wordt als de zonneboiler alleen niet voldoende is.

De voordelen

Omdat je natuurlijke energie gebruikt, kan je met een zonneboiler gratis elektriciteit opwekken. Natuurlijk moet je hier wel eerst in investeren, maar de terugverdientijd staat voor rond de 8 jaar. De CO2 uitstoot van een gemiddeld gezin vermindert jaarlijks met 1,5 tot 2 ton wat gelijk staat aan de uitstoot van een auto die 150.000 kilometer gereden heeft. Zonneboilers hebben ook weinig onderhoud nodig en kunnen goed worden gecombineerd met een huidige verwarmingsbron.

De nadelen

Het is op dit moment onmogelijk om al het water dat je nodig hebt door een zonneboiler te laten opwarmen. Je zal dus altijd twee systemen tegelijkertijd in werking hebben en op koude dagen zal je nog veel beroep moeten doen op je bestaande ketel. Ook is het een grote investering om een zonneboiler te plaatsen. Dit geld moet je wel eerst uitgeven voordat je er rendement uit kan halen. Voor het plaatsen van een zonneboiler moet je rekening houden met een bedrag tussen de €2000 en €5000 wat je verspreid terugverdient.

Hoeveel kost het?

Een zonneboiler is een installatie die warmte opwekt van de warmte van de zon. Door middel van een buizensysteem wordt deze warmte via een antivries vloeistof getransporteerd naar een boiler. De warmte wordt in de boiler afgegeven waar het warme water goed bewaard blijft. Ook is er een naverwarmer. Deze zorgt er voor dat het water voldoende verwarmt wordt als de zonneboiler alleen het werk niet kan doen.